Kurser för barn

Här kan du läsa om vilka kurser vi erbjuder. Vi kan givetvis anpassa tema och kursupplägg efter Era önskemål, kontakta oss för en skräddarsydd kurs!

Kurserna är framförallt anpassade för  9 – 12 åringar men vi anpassar oss även gärna till andra åldrar vid förfrågan. Vi brukar dela på klassen och ta en tredjedelsklass på ca 9 barn i taget, eftersom vi vill hinna med att kunna ge varje barn fullaste stöd och hjälp.

Kurserna för barn kan bokas av såväl skolor som privatpersoner och familjer.

Lära ut till djur 1
Här får barnen på ett lekfullt sätt lära sig hur de kan bygga upp en nära kontakt med djur med hjälp av belöningsbaserad träning. Att barnen har roligt medan de lär sig är minst lika viktigt som vad de lär sig på kursen! Barnen får tips på hur de kan lära djur att frivilligt vilja göra olika trick, från att lära en fisk att sparka boll, få en tupp att skaka på huvudet när barnet frågar om maten är god, till att lära ett marsvin komma när man ropar dess namn. De kommer även att få lära sig hur man kan träna bort olika problembeteenden, t ex  en häst som är rädd för att gå in i hästtransporten, en hund som inte vill få sina klor klippta eller en kanin som gömmer sig när man vill klappa den. Barnen får också kunskap om djurs språk och om hur man kan tillgodose djurens naturliga behov så bra som möjligt när man håller dem som sällskapsdjur. På ett lekfullt sätt tränar vi med varandra för att utveckla de färdigheter som behövs när man ska träna ett djur på riktigt, så denna kurs hålls utan djur.

Alla kan deltaga och ha utbyte av kursen, inga förkunskaper eller erfarenhet av djur krävs.

Kurslängd: ca 3 tim
Max antal deltagare: 9 barn

Lära ut till djur 2
Barnen får genom nya lekar, övningar och exempel både en repetition från Lära ut till djur 1, men även en fördjupad förståelse och kunskap för att kunna börja träna djur praktiskt. På kursen väntar spännande överraskningar och roliga samarbetsövningar där barnen får lära sig hur de kan lära ett djur svårare saker. Barnen får komma med egna förslag på vad de vill kunna lära ett djur och tillsammans pratar vi om hur man lägger upp och planerar träningen. Det kan handla om att lära en kanin att snurra, en hund att hämta en läsk i kylen eller ett får att spela död… Exempel och övningar anpassas efter vad barnen är mest intresserade av.  Med hjälp av varandra övar vi på att bli skickliga djurtränare, så kursen går utmärkt att hålla utan djur. Vi har dock möjlighet att ta med oss djur på denna kurs.

Alla som gått Lära ut till djur 1 är välkomna att deltaga, man behöver inte ha ett eget djur för att ha utbyte av kursen.

Kurslängd: ca 3 tim
Max antal deltagare: 9 barn

Praktisk träning med djur
Barn som gått Lära ut till djur 1 & 2  är varmt välkomna till Sjöliden i Gnesta. Här får de med stöd av oss börja tillämpa sina kunskaper praktiskt med olika djur. På Sjöliden får barnen lära känna kaniner, får, hönor, katter, hamstrar och hundar. Barnen får öva på att planera och lägga upp träningen av djuren och t ex träna kaninen Svea att frivilligt följa efter dem och komma när de kallar på henne. De får på ett roligt sätt lära sig mer om djurens språk och bland annat titta på vad en kanin säger med sitt kroppsspråk. Barnen får även använda sin kreativitet och sina kunskaper om djurens behov och tillverka berikande leksaker åt djuren. Det är lika populärt för barnen att pyssla med som det är för djuren att sysselsätta sig med sedan!

Kurslängd: Från 3 timmar till heldag utifrån era önskemål. Det finns möjlighet att gå uppföljningskurser på Sjöliden efter överenskommelse.
Max antal deltagare: 9 barn

Belöningsbaserat lärande bland människor
Hur blir det roligare att göra läxorna? Vilket är det roligaste och mest effektiva sättet att utvecklas inom en idrott eller annan fritidssysselsättning? Kan man lösa en konflikt utan att bli ovänner? Hur får man andra att förstå vad man vill utan att tjata eller skrika? Med hjälp av rollspel, lekar och samtal lär sig barnen hur man kan använda positiv förstärkning såväl när man själv ska lära sig något som i samspelet med andra människor i vardagen. Vi använder berättelser som barnen kan relatera till och som många känner igen sig i om aktuella teman, t ex prestationsångest, utanförskap och mobbning.

Kursen riktar sig både till er som vill ha inspiration och verktyg för lärande som minimerar osäkerhet, prestationsångest, frustration och konflikter, och till klasser med svåra mobbningsproblem.

Kurslängd: ca 3 tim som engångstillfälle, eller som ett längre projekt där vi arbetar regelbundet med barnen.

Max antal deltagare: Enligt överenskommelse

 

Djurs naturliga behov
Här får barnen på ett mycket roligt sätt lära sig om djurs naturliga behov och hur vi kan tillgodose djurens behov när vi håller dem som sällskapsdjur. I formen av ett spännande äventyr får barnen prova på hur roligt det känns för djuren att få olika sysselsättningar. Barnen är hela tiden delaktiga och arbetar praktiskt med att göra det så bra som möjligt för olika djur som har olika behov. Det kan handla om att samarbeta och lösa olika uppdrag tillsammans med hundar, att bygga roliga sysselsättningar för en hamster eller att inreda en kaninbur så att kaninen får det spännande och trivsamt i sin bur. Har ni önskemål om något särskilt tema så anpassar vi kursinnehållet efter det!

Kurslängd: ca 3 tim som engångstillfälle, eller paket med flera kursträffar
Max antal deltagare: 15 barn

Vi kan komma till er eller hålla kursen på Sjöliden i Gnesta, där vi använder oss av våra djur i undervisningen.

Djurens språk
Hur säger man “jag är ofarlig” till en kanin? Hur får man sitt djur att frivilligt följa en istället för att gömma sig när man kommer till buren? Hur närmar man sig en skygg hund? Vad kan man göra om hästen inte vill bli fångad i hagen? Barnen får lära sig om djurs kroppspråk och hur de själva kan agera med sitt kroppsspråk för att få djuren att känna sig mindre stressade, rädda eller trängda. Att få bygga upp en mycket nära kontakt med ett djur som från början varit avståndstagande brukar få barnen att lysa av självförtroende och ge inspiration till att förbättra förståelse och kontakt med sitt eget djur eller andra djur de träffar i sin vardag.

Kurslängd: ca 3 tim
Max antal deltagare: 9 barn

Kursen kan även hållas hemma hos er med era egna djur.

 

Att ta hand om en hund
“Snälla mamma och pappa kan jag inte få en hund, jag lovar att jag kan ta hand om den helt själv!” Du har säkert försökt förklara för ditt barn vilket ansvar det innebär att ha en hund, men inte blir längtan mindre för det. Och troligen inte tjatet heller. Vi kan erbjuda ditt barn en stor del av glädjen och det nyttiga ansvaret som en egen hund kan ge, utan att ni behöver skaffa någon i familjen. Här få barnen på ett roligt och lekfullt sätt lära sig om hundar med hjälp av vår mycket snälla och lugna läromästare Toddy. Barnen får lära sig om hundträning och själva träna Toddy med stödet från oss. De får kunskap om hundars språk och om hundars behov genom roliga aktiviteter och äventyr tillsammans med Toddy. Kursinnehållet kan även anpassas efter era önskemål.

Kurslängd: ca 2 tim som engångstillfälle, eller paket med flera kursträffar
Max antal deltagare: 1-2 barn från samma familj

Toddys kurs hålls i Västra Skogen eller Gnesta. Kan hållas på annan plats efter överenskommelse.