Att få leka fritt

Lek är något som förenar. Plötsligt kan en vanlig badstrand förvandlas till en djungel där det smyger runt små sjödjur i vattnet. Vi kanske hamnar inne i skogen och hittar spännande saker, skapar djur med kottar, bygger kojor eller tittar på insekter. Allt på ett respektfullt sätt mot naturen. Ibland kanske vi leker att vi är Hummelhjälpen och hjälper humlorna att bygga bostäder. Det finns verkligen inga gränser för barnens fantasi och fantastiska saker händer när de får leva ut den.

IMG_0904

”För oss betyder det allt, att få vara helt närvarande i barnens lek och ta vara på deras initiativ. Att bara få vara med i allt roligt som utvecklas!”

Vi ser leken som ett viktigt sätt att få komma till yttryck, att få utveckla sina förmågor att samspela med andra. Ett sätt att få utlopp för sin kreativitet, påhittighet och fantasi. I leken finns inga tankar kring hur någonting ”borde vara” allting är fritt och fullt av möjligheter.

När vi leker med barnen försöker vi att inte avbryta dem, utan hänga med i deras värld i det som utvecklar sig. Vi ser det som att vi har en viktig roll att se och lägga märke till varje barn och se till så att alla känner sig delaktiga och får vara med på ett avslappnat och skönt sätt. Frihet är mycket viktig för oss, men vi är ändå alltid vaksamma och beredda på att hjälpa barnen i deras kommunikation mellan varandra om det behövs. Så leken är inte bara rolig, utan även ett sätt att komma närmare, lära känna och förstå varandra.

IMG_2278IMG_0949Augusti 013

Vi leker mycket med barnen och djuren tillsammans. Det är dock viktigt att vi vägleder barnen i hur de ska läsa av djuren, så det alltid blir en lika rolig upplevelse för alla! Djuren får barnen att slappna av och barnen har en stor känsla för att komma på vad djuren tycker om. Ibland när man haft en en jobbig dag i skolan, kanske man inte är på lek humör. Efter att vi suttit och pratat och barnet fått sätta ord på allt vad de känner, kanske de får syn på hunden Toddy som är i full färd och gräver. Barnet vill gå dit och titta och jag hänger entusiastiskt med. Jag börjar hjälpa Toddy att gräva och det dröjer inte länge fören vi alla gräver. Efter ett tag blir det stora högar som börjar forma sig till slott. Vi formar dem och bygger fritt i sanden. Vi gör människor och djur med olika material som vi hittar i naturen. Plötsligt har en hel värld skapats, där alla de möjliga berättelser utvecklar sig.