Sandra

Jag har en önskan om att få göra skillnad, att få göra något som betyder något för någon. Min dröm är att detta ska få bli en naturlig del av undervisningen i skolan. Jag har själv minnen och erfarenheter av att  känna mig rädd för att vara med på idrotten i skolan. Jag frågade sällan om hjälp på matten för att inte framstå som dålig inför läraren och att räcka upp handen var i de flesta fall otänkbart såvida jag inte var helt säker på att jag kunde svara rätt på frågan.  Jag vet vad det innebär att ha dåligt självförtroende och känna att man inte vågar vara med på något på grund utav rädslan för att misslyckas, inte bara vad gällde skolan, utan vad gäller allt i livet. När jag har hållit kurser och även i andra sammanhang där jag har mött barn så känner jag igen mig själv så otroligt mycket i många. Att se barn, som så likt mig själv helst satt i bakgrunden, faktiskt gå fram och våga ta för sig utan någon rädsla för att misslyckas, betyder enormt mycket. När jag såg att bara man ändrar lite på inlärningen och på vad man har fokus på och hur mycket det kan göra för självförtroendet, visste jag att det här inte var värt att släppa, utan absolut någonting att jobba vidare för!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Just nu jobbar jag deltid med verksamheten då jag även har två andra jobb. Jag jobbar dels som personlig assistent och som vårdhundsförare tillsammans med min hund Alansia inom terapin på ett äldreboende. På båda dessa jobb har jag lärt mig och lär mig fortfarande mycket om människor, om hur olika alla är och att alla kräver olika sätt att bli bemötta och hjälpta på.Det är underbart att se hur mycket Alansia faktiskt betyder för de äldre på äldreboendet! Det händer något speciellt när man tar in ett djur i rummet. Det öppnar bland annat upp för samtal och gemenskap. Många börjar prata om djur som de själva har haft någon gång. Även andra som inte har någon erfarenhet av djur sedan tidigare öppnar upp sig och börjar prata om både roliga saker men också jobbiga saker. Alansia är  duktig på att bryta isen och för många känns det naturligt att sitta och prata medan man klappar på en hund. Alansia betyder kanske allra  mest för dem som inte längre klarar av att göra sig förstådda genom tal, med henne kan de kommunicera  utan att behöva bli ledsna för att någon inte förstår dem. Jag hör ibland vissa säga när de pratar med Alansia att hon förstår dem och att de upplever att hon vet vad de känner och tänker.


Många studier har gjorts som visar att djur inom vården har en väldigt positiv effekt på speciellt dementa och det är något som jag har lagt märke till när jag jobbar. De personer som inte kommer ihåg vad de gjorde för tre minuter sedan kommer ändå ihåg Alansia och även att hon heter så, trots att de inte träffar henne varje dag och ibland inte på ett par veckor.

Man kan säga mycket om vad Alansias arbete betyder och faktum är att hon hjälper nog till med olika saker hos alla. Vissa kommer ut och får röra på sig när de följer med oss på promenader. Andra tränar på att bibelhålla förmågan att greppa och släppa saker när de ger Alansia en godis eller kastar iväg en boll. För de som känner sig oroliga kan Alansia få på andra tankar ett tag. Ett djur bidrar till både fysisk och psykisk hälsa och för de flesta  betyder det kanske allra mest med närheten. Att få klappa och gosa och faktiskt ha någon brevid sig i sängen de dagar man kanske inte orkar gå upp.