Stärkande upplägg utifrån dina behov

Verksamheten genomsyras av stärkande övningar där du får lära dig mer om dig själv och andra.  Vi utforskar vad just du behöver för att må bra och hur du kan skapa mer av sådana situationer som får dig att må bra. Rörelse och skapande genomsyrar hela vårt arbete och det finns många möjligheter att upptäcka nya intressen och sidor hos sig själv. Vi anpassar hela arbetet utifrån vad just du har en längtan och behov efter.

Här nedan kan du läsa lite mer om hur vi arbetar, samt välja ut om det är några delar som skulle passa dig:

Att få slappna av
Det första vi lägger vikten på är att skapa en miljö, där du får förutsättningarna för att helt och hållet kunna slappna av. Vad behöver just du för att komma till ro? Ju mer vi lär oss om oss själva, desto mer kan vi hitta verktyg för hur vi kan hantera stress, men framförallt hur vi kan bygga upp vårt liv utifrån våra förutsättningar så allt bli lagom och i balans utifrån vad just du behöver. Ju mer vi kan slappna av, desto lättare är det att hantera olika situationer som vi ställs inför. Därför väljer vi att lägga vårt största fokus här och sedan kommer de ”yttre” förändringarna av bara farten när det finns en trygg och avslappnad grund att stå på.

76522_179372962074473_6226565_n

Lära känna sig själv
Vad mår just du bra utav? Vad ger dig kraft och vad tar din kraft? Vad är dina innersta värderingar? Vi fördjupar oss i vad vi har för värderingar och attityder och hur de påverkar våra liv.

557422_480740151937751_797611015_n

I relationen till andra
Vi pratar om vad just du behöver för att kunna trivas med andra människor. I vilka situationer krymper du och i vilka växer du med andra? Hur kan vi skapa mer av de situationerna som du mår bra i så du får en bra upplevelse av att vara tillsammans med andra? Vi utgår alltid utifrån dig och vad just du har behov av. Vi pratar också om hur man kan behålla sig själv i förhållande till andra människor. Vad är din egen vilja och vad är andras? Vad gör du för din egen skull och vad gör du bara för att göra andra glada?

Örjanskolan bla 049

Utvecklas tillsammans med andra
I en krav fri och avslappnad miljö möts vi tillsammans med andra på ett sätt som känns bra för oss. Det kan vara alltifrån att vi möts i något vi brinner för. Det kan tex handla om att vi gör något tillsammans för att göra det bättre för något djur eller att vi pratar tillsammans och stöttar varandra genom livets alla frågor. Ibland spelar vi upp rollspel kring olika aktuella teman som t.ex mobbning, prestationsångest, utanförskap och grupptryck som vi sedan pratar om. Detta brukar vara mycket omtyckt och öppna upp för många fina samtal som man kan känna igen sig i. Ett viktigt inslag är att skapa en känsla av att vi står nära varandra och finns för varandra och ingen är ensam. Dessa frågor och aktuella teman kan även arbetas med enskilt.

396238_347278688617232_337042123_n

Olika roller
Vi pratar om vad vi utvecklar för roller tillsammans med andra. Hur känns det att vara i en roll? Hur skulle det vara om vi inte behövde spela några roller? Vad gör vi om vi hamnat i en roll som vi inte trivs i och hur kan vi hjälpa andra att utveckla andra sidor av sig själva beroende på hur vi bemöter dem?

383238_347278461950588_222913276_n401240_347278791950555_2054534042_n

Konflikthantering
Vi pratar om vad vi kan göra för varandra och hur vi kan hjälpa varandra att lösa konflikter eller uttrycka åsikter på ett sätt så alla känner sig sedda och ingen blir överkörd.

IMG_1441

Lek och Samarbete
Alla övningar genomsyras av lek och samarbete där målet är att alla övningar ska komma i så lagom stora steg att du alltid kan slappna av och känner det är roligt. Om samarbetsövningarna presenteras när var och en är redo, öppnar det upp för ett klimat där alla kan lära känna varandra och hitta nya sidor hos sig själva och varandra.

555627_480734685271631_409362023_n

Rörelse
Att var aktiv och röra på sig ser vi som en av de viktigaste ingredienserna för att må bra både fysiskt och psykiskt. Vi blandar in det i det vi gör på ett så roligt och lekfullt sätt att man knappt märker att man tränar och använder hela kroppen. Du blir piggare, lugnare och får lättare att lära dig. Dessutom kanske du upptäcker nya former av aktiviteter som du kanske vill fortsätta med framöver!

216975_496264030385363_309372984_n

Kreaktivitet
Vi arbetar med många olika former av skapande, där du får möjlighet att upptäcka nya intressen och vara kreativ. Här finns möjlighet att skapa vackra miljöer till djur i olika naturmaterial, måla, göra skulpturer, arbeta med lera, mosaik, lära sig göra kransar, hålla på med ull, lära sig sticka och virka, skapa egen konst, snickra, bygga insektsbon, bygga fågelholkar, göra smycken, skapa en egen blomster eller grönsaks rabatt och mycket mera – här står ingenting i vägen för din fantasi! Vi arbetar med att hitta olika uttryckssätt och förverkliga olika idéer och visioner.

IMG_6029IMG_7885

Göra projekt med något man brinner för
Att få stödet att gå från ide’ till handling kan hjälpa en att våga och tro på sig själv. Här finns möjligheten att upptäcka vad just du brinner för och med stödet från oss förverkliga dina drömmar. Det kan handla om allt ifrån att du kanske vill hjälpa katter på ett katthem, lära dig odla, skriva en bok, göra en film, ett projekt för miljön eller hjälpa ett djur att bli tryggare med människor för att bara nämna några exempel! Vi finns med dig som ett tryggt stöd och hjälper dig i ditt förverkligande.

IMG_6597

Utvecklas tillsammans med djur
Att få känna sig viktig och behövd och känna att man kan påverka och göra skillnad för någon annan, kan vara väldigt stärkande och utvecklande. Hos oss får du om du vill möjligheten att hjälpa djur som på olika sätt inte haft det så lätt i livet. Du får lära dig om deras behov, språk och inlärning och hur du kan hjälpa väldigt spända djur att börja kunna slappna av och bli mer och mer sig själva igen. Vi arbetar på ett mycket ömsesidigt sätt där vi har möjlighet att bygga upp en mycket och speciell kontakt med djuren. När vi möts med djuren sker det alltid på ett respekt fullt sätt på deras villkor, där alla övningar genomsyras av att väcka en ömsesidig förståelse och kunskap för hur vi kan bygga en relation på allas villkor. Djuren har en förmåga att få oss människor att slappna av. De dömer en aldrig för hur man är, hur man pratar eller ser ut – de bara finns där och möter en precis som man är på ett väldigt kravlöst sätt. Även när man går igenom riktigt jobbiga perioder kan djuren få en att glömma allt för en stund och bara skratta och koppla av.

IMG_6930

Stärka självkänslan
Att utveckla sin självkänsla handlar mycket om att känna att man duger och är perfekt som man är oavsett vad man får till för “yttre” resultat. Vi är därför mycket noggranna med att Lekfullt Lärande ska vara en plats där man bara får vara och där man känner sig sedd och uppskattad precis som man är. Att du inte måste förändra något eller vara på något visst sätt för att passa in. Vi pratar mycket om vad det är som får oss att tro att vi måste vara på ett visst sätt? Varför vi vill vara bäst? Hur kan du stärka din egen och andras självkänsla?

IMG_7322

Att få vara ute i naturen
För vissa kan skogen vara en plats där man kan slappna av och komma närmare sig själv och hitta sina egna svar. Vissa dagar kanske du har behov av att bara ligga och vila och slappna av på några klippor i solen, en annan dag kanske du vill plocka blåbär och lära dig göra blåbärssylt, eller så kanske du är nyfiken på att lära dig om vilka växter som är ätliga i skogen och vad man kan laga för goda maträtter av det? Här finns möjlighet till mycket rörelse, spännande äventyr och att upptäcka nya intressen såsom tältning, vandring,  bergsklättring, kajak eller något annat du är nyfiken på! Oavsett vad du har behov av, finns vi alltid där och lyssnar och stöttar dig. Skogen är en plats full av möjligheter!

_MG_9636

Samtal på telefon
Finns också möjlighet att få stärkande samtal på telefon, vilket som för många kan upplevas som ett skönt komplement till den övriga verksamheten. Här finns möjlighet att ringa och prata med någon som verkligen lyssnar och bara finns där. För många kan det betyda mycket att få prata mer och bearbeta det vi gått igenom när de varit här eller berätta om tankar och idéer som övningar och samtal har gett. För andra kan det betyda mycket att få berätta om sin skoldag eller om det hänt något jobbigt eller om de är stressade över något. Under samtalen försöker vi att inte ge dig några svar eller råd, utan vi försöker istället helhjärtat att lyssna till det du har att säga. Ibland ställer vi lite frågor men meningen är att hjälpa dig att landa och hitta dina egna svar. Oftast när man får prata av sig och komma till ro brukar riktigt bra lösningar kunna utveckla sig.

IMG_8364