Hur började jag tillämpa klickerträning och positivförtärkning?

Från det att jag var nio år och under hela min skoltid har nästan all min lediga tid gått åt att ta hand om kaniner. Jag byggde om en stor del av vår tomt till kaninhage. Jag lärde kaninerna att komma när jag ropade. Jag gick med i en kaninhoppklubb och åkte på min första kaninhoppträning. När jag satte min kanin Nala framför hindret vägrade hon att hoppa och låg bara där framför hindret. Jag fick rådet att jag skulle testa och putta henne lite i baken eller kittla henne under tassarna för att få henne att hoppa. Hon hoppade, men efteråt kändes det inte bra. Det kändes inte roligt att träna med en kanin som inte själv ville hoppa. Jag började fundera på om jag kunde lära mina kaniner att frivilligt vilja hoppa? Jag hade ju lärt dem att frivilligt komma när jag ropade på dem så varför skulle inte detta också gå?

Jag ställde upp ett hinder i hagen och så fort kaninerna närmade sig hindret belönade jag dem. Sakta men säkert höjde jag kravet att de var tvungna att hoppa över flera hindret för att få sin belöning. Jag Lockade dem inte utan jag väntade ut dem tills de själva skulle komma på vad de skulle göra, men jag såg samtidigt till så att det var lagom lätt så de nästan alltid lyckades. Till slut hade jag en hel flock med kaniner som sprang och hoppade över hindret. Sakta men säkert kunde jag höja hindret till riktigt höga hinder och till slut kunde de frivilligt hoppa en hel bana med hinder innan de fick sin belöning. Jag mins fortfarande de andras förvånade blickar när jag kom till en kaninhoppträning med min kanin Tijago. Han behövde inte ha något koppel på sig. Han hoppade hela banan på en mycket snabb tid, och när jag sa höger sprang han åt höger och när jag sa stanna stannade han.

Bilder: På på några av kaninerna som jag tränat genom åren, samt delar av deras hagar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var först på senare år som jag fick reda på att de det sättet som jag tränade på bygger på vetenskapliga inlärningsprinciper som varit välkända ända sedan 30 talet. Kanske har du någon gång hört talas om något som kallas för klickerträning, positivförstärkning eller operant betingning? Det är nämligen vad dessa inlärningsprinciper brukar kallas för. Det är en metod som idag genomsyrar hela mitt liv när jag lär ut eller umgås med både människor och djur. En metod som du kan använda dig av om du vill lära ditt djur fantastiska trick som att t.ex. lära din fisk att sparka fotboll, en tupp att vinka eller en katt att rulla. Men som vi människor kan använda oss av, både till oss själva och andra. T.e.x om du vill sluta röka, lära dig ett tal utantill, lära dig spela pingis eller lära ut till andra.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hur började jag tillämpa klickerträning och positivförtärkning?

 1. Eva Monié skriver:

  Mikaela och Sandra, ni gjorde många glada vid era stunder hos oss. Med glädje och inspiration peppade ni eleverna med er verksamhet.
  Att visa empati och att bry sig om andra blev vi alla varse om när ni hade kursen .
  Eleverna visar mer tålamod och respekt för varandra.
  Hoppas ni kan fortsätta och glädja andra och ge dem samma insiration som vi fick.
  Personalen på Resursskolan Galaxen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s