Sommarläger 6-9 juli

Känns helt fantastiskt att ha fått genomföra något som jag drömt om så länge. Vi har verkligen haft det så roligt och djuren har verkligen njutit av all uppmärksamhet.

Här pratade vi om belöningar och vad som var bäst belöningar för djuren beroende på situation. Vi fick lära oss att belöningarna inte heller alltid behövde vara godis utan t.ex. att få gå och hälsa på en annan hund, eller lek och kel. Ni fick känna på hur det var att få konstiga saker som inte riktigt var så effektiva belöningar.. Och fundera på vad som verkligen var en bra belöning för era djur, samt hur stora bitar och hur ofta man ska ge osv..

Efter att vi hade lärt oss klickerträningens grunder och om djurens språk gick vi äntligen ut och hälsade på djuren.

Marsvinen var till en början så skygga att vi aldrig såg dem framme.

Medan kaninen Vidar kom glatt och hälsade direkt!

Ni var alla helt fantastiska på att läsa av djurens språk så att ni inte trängde er på utan väntade in djuren tills de själva ville ta kontakt. Ni var väldigt noggranna med ert eget kroppsspråk så att ni skulle se så lite hotfulla ut som möjligt. Detta gjorde att djurens tillit snabbt byggdes upp och alla djur blev tryggare och tryggare för varje dag.

Vi började med att öva oss på varandra innan vi tränade djuren, vilket som var både roligt och lärorikt. Vi fick även mer förståelse för hur viktigt det är att vi lägger upp träningen i lagom stora steg så djuren hela tiden känner att de lyckas och inte blir frustrerade.

Sedan gick vi ut och började träna med djuren. Ni började träna fåren utanför staketet och snart stod de på varsin plats och ni lärde dem att lyfta på sitt ben.

Ni började att lära djuren att följa efter något som kallas för en ”target”. Detta är mycket effektivt om man vill flytta ett djur från en annan bur till en annan utan att behöva jaga djuret och mycket mer!

Det kan också vara mycket effektivt att använda i början av träningen när ni skulle lära djuren olika trick. När vi skulle lära fåren att nicka använde vi oss av en musmatta som target som vi la på marken. Vi belönade för rörelsen att röra sig ner mot musmattan och efter några repetitioner kunde vi ta bort musmattan och fåret fortsatte att stå och nicka utan musmatta.

Efter maten pratade vi om hur vi kunde använda oss av positiv förstärkning bland människor. Vi pratade även om hur man kunde lösa konflikter utan att köra över varandra och hur olika  situationer kunde bli beroende på hur vi själva agerar. När det var mellanmål fick ni samarbeta och försöka hitta en skatt tillsammans utan att kommunicera med ord.

Vi lekte ”visk-leken” och förutom att vi hade det riktigt roligt fick lära hos hur lätt ett rykte kan förvridas och sådant som man hör om andra inte alltid behöver vara sant.

På hundpromenaderna jobbade ni med hundarna och försökte få dem trötta och nöjda både fysiskt och psykiskt. Hundarna var överlyckliga över all uppmärksamhet och omtanke.

Lägret hade lite olika utformning beroende på vad ni hade för önskemål och intressen.Vissa av er ville pröva på hur det är att ha en egen hund, medan andra fick ta hand om och lära sig om alla djur. Djuren kunde inte ha haft mer trygga och omtänksamma skötare, alla stortrivdes verkligen i allt som ni hittade på.

Så fort ni hade chansen satt ni inne hos marsvinen och väntade på att de skulle bli tryggare.  Allt handlar verkligen om att ta allt i lagom stora steg. Det kanske tar tid i början men det kommer vara värt det. För vem vill ha ett djur som inte vill vara med en? Det är verkligen en speciell känsla att ha ett djur som vill rusa efter en var man en går, för att den så gärna vill vara med. Jag tror att om alla djurägare skulle ha ett sånt tålamod som er och ta allt i så lagom stora steg som ni gjorde, då skulle det inte finnas så många skygga djur.

Ert tålamod gav verkligen mer resultat en vad jag någonsin hade trott på så få dagar. Marsvinen började inte bara bli tryggare med er utan de började även bli tryggare i sin bur och började springa runt på ställen som de tidigare inte vågat vara på.

Vi började nästa dag med att bland annat försöka vi lösa en knut tillsammans.

Här fick ni sammanfatta gårdagen och måla vad ni lärde er och vad ni tyckte var roligast.

Här lekte vi ”följa John” med hundarna och fåren, vilket de tyckte var riktigt skoj.

Kaninerna blev tränade på att hoppa genom ringar.

Fotbollsträning!

Sedan blev de ryktade till sin stora förtjusning.

Hamstern Smeagol fick också komma ut i en hage, vilket han tyckte var riktigt spännande och roligt.

Alansia började oturligt nog att löpa under lägret, men ni var helt fantastiska på att lugna ner både henne och Toddy och hålla koll på dem så att ingen olycka skulle inträffa.

Vi fick höra på fint pianospel medan vi väntade på maten.

Ute i skogen för att lära sig smultronsök och leka kurragömma med Alansia.

På eftermiddagen hittades en flaskpost med en karta och ett brev som det det stod så här på: 

”Hej! Jag heter Hans är en fågel som bor här ute på fågelön. Jag blev dock inte som mina syskon. De flyger runt, kvittrar och skiter men det har aldrig intresserat mig. Men nu börjar jag bli lite nyfiken på hur det är. Att göra som dom. Jag har ruvat på något stort länge, så jag vill inte lämna ön förrän det hamnar i rätt händer. Vill ni hjälpa mig att ta hand om det, så jag kan flyga iväg? Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa er så ni hittar med mitt kvitter, men ni kommer behöva ta hjälp av ”dom glada” för att ni ska kunna hitta mig. De är väldigt blyga och kommer bara hjälpa till om ni alla håller i repet. Ni kommer behöva hjälp av hunden Toddy för att hitta ”dom glada”. Tack för hjälpen! Bästa hälsningar från Hans.”

När ni hittat skatten var vi kvar på ön och grillade.

Morgonpromenad med fåren.

Vi gjorde leksaker till djuren så de skulle ha så roligt som möjligt i sina burar.

Även hundarna fick leksaker. Här gjordes det märgben gömda i kartonger och toapappersrullar med köttbullar som sedan gömdes i huset. Ett mycket bra sätt att få hundarna nöjda när vi höll kurs.

Sedan började det regna men det hindrade inte er från att bada och ha roligt ändå!

Sedan fick Vidar komma in på besök och han njöt verkligen av att slippa regnet.

Vidar ville alltid lägga sig där han fick som mest uppmärksamhet.

Även Smeagol fick komma in och ni ordnade med en jätterolig hage till honom.

Vi höll kurs inomhus och sedan läste Sandra sagor medan regnet öste ner utanför.

Det här var helt klart den skönaste dagen för oss ledare eftersom vi hade den stora turen att få en till Thomas till lägret. Här gjordes det pizza utifrån era olika önskemål som vi sedan åt tillsammans med Vidar och Smeagol. Vet inte hur vi ska tacka för all hjälp och allt som du hittade på, särskilt när ni badade hände det alltid roliga saker när Thomas och Thomas var med. Jag fick höra historier om pirater i vassen och ”klickertrampolin” och allt möjligt som hände där nere vid sjön.

Här tränades fåren på följsamhet utan koppel. Ni rusade runt i hagen med och fåren galopperade efter och gjorde många glädjeskutt för att de var så glada.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sommarläger 6-9 juli

  1. eva skriver:

    Åååå vad härligt alla ser ut att ha haft det! Jag vill oxå vara elva år och få gå på läger hos er 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s