Ett nytt liv hos Hedvig

IMG_8890

Nu har underbara Lucida fått ett nytt hem, det bästa man bara kunde hitta för henne. Hon har kommit till en vän till mig som heter Hedvig. Jag bara känner någon slags känsla av att Lucida och Hedvig hör ihop. Hedvig har en häst som påminner väldigt mycket om Lucida och jag blir alldeles tårögd när jag hör hennes berättelse om den här hästen och deras resa tillsammans. Lucida kan precis som hästen reagera med aggressivitet när det sker lite för mycket för att de ska känna att de har kontroll över det som sker runt omkring. T.ex har Lucida alltid tytt sig till större kastrerade hannar som har ett lite lugnare rörelsemönster än vad flera av mina andra kaniner har. Hon är extremt känslig för vad som sker runt omkring och jag vet inte hur jag ska kunna ordna en miljö som blir bra för både henne, mig och de andra kaninerna. Det behövs bara att den lilla hermelinen Stampe är ute och springer så kastar hon sig på och biter sin partner Selma, som sista tiden har haft mycket svårt att  koppla av med Lucidas ”oberäkneliga” beteende. De har oftast inte varit ett par som verkligen har tytt sig till varandra som t.ex Lucida gjorde med Franska vädurs hannen Vidar när han levde. De har fått större ytor, mängder med gömställen, massor med aktivering, olika foderplatser, samt att båda har blivit kastrerade men inget har hjälpt. För Lucida har haft andra behov än vad jag tyvärr har lyckats ge henne.

IMG_9575Första mötet i verkligheten. Jag tror verkligen att de kommer få det så fint tillsammans Lucida och Hedvig. 

Lucida skulle behöva mycket mer lugn och ro omkring sig på en plats där det inte är så många andra kaniner runt omkring. Hos Hedvig kommer hon att få bo i en hage på hundra kvadrat där hon kan klättra på stenar, gräva och i ett riktigt kaninparadis. Hon kommer få gå in och ut i en stor lekstuga, där det på vintern kommer finnas värmelampa så hon får välja temperatur.

hedvigs hageOvan ser ni lite bilder från Hedvigs tomt, där hon vill bygga den stora hagen. Kommer
bli så bra för kaninerna! 

Hedvig kommer i lugn och ro arbeta med henne och träna henne i lugn och ro med positivförstärkning på Lucidas villkor. När hon t.ex. ska kratsa hovarna på sin häst låter hon hästen hela tiden känna att den har kontroll. Hon ställer fram en hink framför hästen. Sedan håller hon sin hand en bit från hoven och väntar tills hästen nosat på hinken för att visa att den är redo. Om hästen t.ex skulle dröja med att nosa betyder det att hon gått för fort fram i träningen, vilket gör det till ett fantastiskt sätt att läsa av hästen och hur hon ska lägga upp träningen. Jag vill varmt rekommendera min vän Stephanies fina och viktiga inlägg om ”Att ge djuren kontrollen-för bättre resultat, relationer och välfärd”: resultathttps://djurtranarbloggen.wordpress.com/2015/04/17/att-ge-djuren-kontrollen-for-battre-resultat-relationer-och-valfard/  , som tar upp mycket kring det här.

Det finns nog nästan inget som ligger mig så nära om hjärtat och det är en av de största anledningarna till att jag vill hålla på med djur och vill arbeta med att inspirera andra till hur man kan bygga upp en ömsesidig relation med sina djur på allas villkor. Därför har jag känt mig så otillräcklig och maktlös när jag inte riktigt fått till att ge Lucida det. När jag tog emot Lucida såg jag framför mig att vi skulle dela hela hennes liv tillsammans. Men att älska någon handlar också om att vilja ge dem det allra bästa och det kommer hon verkligen att få hos Hedvig. Är en väldig lättnad för mig att hon kommer få det så bra.

pageFina Hodini som ska få bli Lucidas sällskap. Visst kommer de vara fina tillsammans? 

Inte nog med det har jag och Hedvig hittat en underbar partner till Lucida i Göteborg. Vi tror så mycket på honom att Hedvig är beredd att åka hela vägen dit för att hämta honom. Han är en fransk vädurs hanne som tycks få alla honor att koppla av med honom. Även de honorna som vanligtvis inte funkar med någon, verkar trivas med honom. Av allt det vi hört om honom, tror vi att han kommer bli perfekt för Lucida. De ska få bo med bredvid varandra en lång tid och vänja sig med varandra genom galler tills de är helt slappnar av i helt i sitt kroppspråk i förhållande till varandra. Sedan ska jag åka upp till Hedvig och vara med när vi öppnar upp och släpper ihop dem i den stora hagen. Vi tänkte pröva denna metoden som jag gjorde i den här filmen med Eldar och Stampe, där vi ser till att vara dörrvakter så de även kan dra sig undan från varandra och välja om de vill vara tillsammans i stora hagen eller inte. Lägger upp filmen som visar lite här hur vi gjorde med Eldar och Stampe.

Om någon annan vill pröva denna metod får ni väldigt gärna berätta hur det gick och om ni har några tips på hur man kan utveckla det. Nu ska vi som sagt pröva hur det blir när kaninerna har större gemensam yta och mer utspridda foderplatser än vad de har i den här filmen. Ska bli jätte spännande och hoppas så att det kommer bli bra.

Känns så roligt att få lära känna Hedvig mer som vi gjort av allt detta. Blir lika glad varenda gång jag pratar med henne!

IMG_9568Självklart ville fåren också hälsa på Hedvig när hon var här! 

Avslutar med ett litet kollage från tiden som varit här på Lekfullt lärande.

11093193_10206871833220875_692744575_n11146093_10206945043011074_1786125165_n11131919_10206871841861091_1740102622_n11134291_10206870860996570_45078654_nTack för den här tiden fina Lucida ❤

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s