Livet leker

Är helt sjukt. Kan knappt förstå vad som hänt de senaste månaderna. Toddy bara flyger fram på promenaderna och hans matte är så glad så hon knappt kan så still. Är fantastiskt med livet, vilka vändningar som kan ske!

Flera av er kanske har läst det här inlägget som handlade om att titta mer på det som fungerar och göra mer av det. Har inte varit det lättaste att anpassa livet för en hund som inte längre vill vara med i ens liv. Eller självklart vill han vara med, men det skulle vara på helt andra villkor än vad det varit tidigare. Han kunde inte visa det tydligare. Det är i dessa skogar i Gnesta han hör hemma och ingen annanstans. Så är det bara och det finns inga kompromisser. Så fort jag tar med honom till Stockholm eller åker ut på landet någon annanstans återkommer dessa märkliga symtom.

Så nu har vi gjort allt för att försöka ordna så han får ha det livet som han så tydligt visar att han vill ha. Och ni kan ge er på att han är förändrad. Jag pratar inte bara om den här tiden när han mådde riktigt dåligt, utan jag pratar om hur han har förändrats på ett sätt som jag aldrig någonsin har sett honom i hela hans liv.

IMG_0110

Han är så ”med” hela tiden om ni förstår vad jag menar. Han tar så mycket initiativ, både tillsammans  med oss och för sig själv. Känns som om det inte finns någon ände på allt han hittar på. Han pysslar och grejjar med saker dagarna i ända på tomten. Ofta kommer han in och hämtar mig för att visa vad han håller på med, och vill ha med mig i leken. Tidigare låg han mest och sov när han var ute på tomten. Han ville gå en promenad, ibland träna och lägga något spår men sedan var han nöjd och ville ligga och mysa och sova på tomten. Jag utgick från att detta var normalt för en gammal hund. Så ni kan gissa att vi alla är chockade när han plötsligt aldrig vill gå hem på promenaderna. Han är ute i timme efter timmae. Vi utforskar skogar efter skogar och han är så med och leker och utforskar verkligen sin omgivning på ett sätt som jag inte sätt på många år. Alla fysiska konstiga symtom är helt borta och han rör sig så vackert och smidigt. Man skulle aldrig kunna tro att han för en tid sedan var som förlamad och vissa dagar knappt kunde gå och röra på svansen. Jag fattar nästan ingenting. Och det slutar inte här!

Han har alltid varit gosig och tillgiven, men på det sättet som han är nu är något helt annat. Finns ingen ände på hur länge han vill gosa. Tidigare har han alltid hållit sig till oss som han känner väl. Men nu när det kommer främlingar på besök, brukar det inte dröja länge innan han ställer sig i mitten och vill att alla ska gosa med honom. En sak som jag tror har hjälpt honom och slappna av mycket mer har varit att jag aldrig längre t.ex tar bort en fästing eller gör något som han känner sig obekväm med utan att fråga honom om jag får och vänta in tills han har gett sitt medgivande till att det är okej att jag tar bort fästingen. I den här filmen kan ni se lite hur vi har arbetat med hanteringsträning med en så kallad ”yes-target”, där jag hela tiden i varje moment kan stämma av med honom så jag går lagom fort fram i träningen.

Jag har alltid tyckt att jag varit väldigt lyhörd för Toddy. Men dessa insikter har fått mig att verkligen förstå hur mycket som våra djur också anpassar sig för att de ska fungera i våra liv. Innan han blev dödssjuk och utsattes för så många veterinärbesök såg han ut som en avslappnad hund som bara låg och sov på tåget. I Stockholm i lägenheten trodde jag att han trivdes. Men nu när jag har sett honom förstår jag att det är en stor skillnad på att något funkar och att verkligen TRIVAS i en miljö. Nu vet jag hur det ser ut när Toddy TRIVS! Och hur svårt det än kan vara ibland att pussla ihop det, är jag så obeskrivligt glad för dessa insikter och allt speciellt som vi alla får vara med om här tillsammans med honom.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s