Föreläsningar på Spånga

Ett av det roligaste som hänt sista tiden var helt klart föreläsningarna på Spånga djurgymnasium, som hölls för eleverna som läste kursen “djur och barn” och andra intresserade. Ett stort tack till alla ni som var där och tack för alla era utvecklande tankar och ideer som jag fick med mig från er.

Föreläsningen handlade om frågeställningen: “Hur man kan stödja barn i deras empatiutveckling?”, som i sin tur får som följdfråga “Hur kan man få barn att känna  självkänsla?” För hur ska man kunna få barn som inte känner någon självkänsla och att kunna se och förstå andra? Alltså handlade föreläsningen i grunden om hur man kan få barn att känna ett välbefinnande i sig själva, för det är först då som de kan se och förstå andra.

Det var första gången som jag inte kände mig det minsta nervös. Tidigare har jag varit rädd för att andra ska känna sig missnöjda med det jag gör. Nu tänker jag mycket mindre på vad andra ska tycka och tänka vilket får mig att bli kreativ och lugn. Det är en fantastisk känsla att få arbeta med något, där jag bara kan stå och vara mig själv och samtidigt känna att jag inte har något behov av att övertyga andra, utan snarare att få dem att hitta sin egna tankar och reflektioner på vad de tror på. Den här föreläsningen har handlat mycket om att följa det jag själv tycker och tänker och få andra att följa det de tycker och tänker. Att få eleverna att känna efter vad de står för och hur de vill förhålla sig i deras arbete med barn. Att ställa frågor till dem som ska ge dem insikter och tankar som de kanske aldrig tänkt innan men som kan bidra till att de ska kunna hitta hur det vill lägga upp sitt arbete för att stödja barnen i deras empati utveckling.

Jag tror inte att det spelar någon roll om man arbetar som lärare, som tränare, fritidsledare, håller en guidning eller möts ute på en lekplats – Vi alla kan stödja barnen i deras empatiska utveckling, i allt det vi gör – beroende på hur vi gör det.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s